Thursday, April 28, 2016

The new chapter ~

Alhamdulillah ada kesempatan sikit untuk menulis. Kalau ikutkan, banyak sangat benda nak stori tapi tak mampu sebab masa terhad. Yup, saya sudah bergelar seorang ibu. Rasa tak percaya jer dah harungi hampir 2 bulan membesarkan anak sendiri, tapi itulah kenyataannya..hehehe... Allah permudahkan, alhamdulillah..

Hari ini pergi ke kampus untuk berjumpa dgn supervisor, setelah 2 bulan tak jejakkan kaki. Diskusi tentang thesis & grant. Nampaknya agak mencabar untuk diri ini memikul tanggungjawab sebagai research assistant dan dlm masa yang sama membuat Ph.D & menjadi seorang ibu. Tapi insyaAllah saya akan cuba yang termampu dengan amanah yang telah diberikan & rezeki yang Allah sudah kurniakan.. ^_^ Kentallah, Wan Safra!

Tak mudah bila dah jadi ibu. Tak mampu nak stori banyak sebab rasanya masing2 sedia tahu kan susah-payah seorang ibu membesarkan anak-anak. Alhamdulillah sekurang-kurangnya Allah dah bagi saya rasa, buat saya insaf, buat saya terkenang dosa2 terhadap ibu & ayah sendiri.. TT___TT Semoga perasaan ini terus kekal di sanubari supaya saya tidak lalai dengan tanggungjawab yang Dia kurniakan..

Masa berpantang sangat mencabar fizikal, mental & spiritual. Saya akhirnya paham kenapa wujudnya istilah meroyan. Dan saya akhirnya paham kenapa sokongan moral dari semua pihak adalah WAJIB sebab jiwa orang berpantang SANGAT mudah terusik.. Tambahan pula dengan keadaan yang berhadas besar, banyak sangat gangguan.. Alhamdulillah Allah bantu saya harungi proses ini walaupun saya mengalami mood swing yang agak dahsyat sepanjang berpantang.. TT____TT

Ok, mulai hari ini perlu bahagikan masa dengan sebijak-bijaknya sebagai ibu, Ph.D candidate & research assistant. Semuanya rezeki dari Allah. Dan semuanya adalah amanah. Doakan saya berjaya! Terima kasih.. ^_^

p/s: The road is long, but we carry on!

Tuesday, February 2, 2016

Jodoh - Cepat atau lambat Allah dah tentukan..

Kelmarin bersembang dengan seorang sahabat tentang kehidupan masing-masing. Di usia awal 30-an ni, macam-macam boleh dibincangkan dan salah satunya adalah tentang jodoh. Jadi alang-alang bersembang dengan beliau, saya share satu kisah yang saya dapat dari seseorang yang saya temui semasa saya hadiri conference di Kuching tahun lepas. Mungkin ada baiknya jika saya kongsikan di blog ini juga untuk direnungkan & difikirkan.. :) Satu kisah yang sangat positif, jangan risau..hehehe...

Saya namakan seseorang yang menceritakan ini kepada saya sebagai Kak Fid.

Kak Fid berusia 40-an, mungkin hampir 50-an. Semasa saya makan-makan ketika waktu rehat di conference yang kami hadiri, dia kongsikan kepada saya kisah hidupnya. Dia beritahu saya yang dia lewat berkahwin, jodohnya lambat tiba. Dan sebenarnya sebelum itu, dia langsung tak terfikir untuk mendirikan rumah tangga. Salah satu sebabnya adalah dia takut jika dengan berkahwin hanya akan menjauhkan dirinya dengan Tuhan. Mungkin disebabkan dia sering disogok dengan kisah-kisah negatif dari rakan-rakannya yang telah berkahwin, maka dia tak terbuka hati langsung untuk berkahwin. Dia tak mahu bersuamikan seseorang yang hanya akan menjadi beban pada dirinya. Tambahan pulak usianya dah menginjak umur 40-an ketika itu. Jadi, berkahwin bukan sesuatu yang difikirkannya lagi. Dia lebih suka fokus pada career & self-development. Kerana dia seorang yang independent, jadi dia rasakan tanpa lelaki pun dia boleh hidup tanpa masalah.

Sehinggalah tiba waktu dia dijemput sebagai tetamu Allah di Tanah Suci..

Di Mekah, sepanjang berada di sana, dia dapat rasa yang Allah sedang mengujinya. Ke mana-mana saja dia pergi, contohnya jika berbual-bual dengan rakan sekumpulan, topik jodoh & kahwin tetap menjadi bahan utama. Kemudian bila mendengar ceramah, topik jodoh & kahwin juga yang akan dibincangkan. Semua ni buat dia tertanya-tanya apa yang Allah cuba sampaikan kepadanya.

Selepas penat berfikir, akhirnya semasa tawaf & solat dia dapat rasakan pintu hatinya tiba-tiba terbuka untuk berdoa pada Allah. Sesuatu yang tak pernah dia lakukan, iaitu berdoa agar dipertemukan dengan jodohnya. Sambil menangis, dia berdoa agar Allah pertemukan dia dengan jodohnya jika jodohnya ada di dunia ini & berharap Allah kurniakan dia seorang suami yang akan membuatkan dia lebih mendekatkan diri dengan Allah, bukan menjauhkan sebagaimana yang difikirkan sebelum itu. Selesai berdoa, hatinya terasa lapang & dia berserah sepenuhnya pada Allah..

Pulang dari Mekah, dia kembali ke pejabat untuk bekerja. Tak ada ribut tak ada angin, salah seorang ofismetnya beritahu padanya untuk perkenalkan dirinya dengan seseorang. Mulanya Kak Fid menolak, tapi selepas dipujuk & cuba positifkan diri, dia bersetuju untuk berjumpa. Dia berkenalan dengan seorang ustaz yang merupakan seorang duda kematian isteri & ada beberapa orang anak. Selepas berkenalan untuk seketika, barulah Kak Fid sedar ustaz tersebut pernah mengajar anak saudaranya & tinggal pun tak jauh mana dengan kawasan perumahannya. Selepas proses berkenalan, ustaz tersebut sangat berkenan pada Kak Fid untuk disunting menjadi isteri. Akhirnya setelah istiqarah & berfikir panjang, Kak Fid bersetuju untuk dinikahkan. Saat yang paling Kak Fid takkan lupa ialah keluarga arwah isteri ustaz tersebut turut hadir semasa majlis akad nikah untuk memberi restu. Alhamdulillah...

Selepas berkahwin, rezeki Kak Fid bertambah lagi dengan kehadiran zuriat yang langsung tak pernah difikirkan olehnya terutama di usia 40-an. Walaupun banyak cabaran dan ujian semasa mengandung & melahirkan, namun Allah tetap berikan rezeki anak kepadanya.

Kak Fid menutup ceritanya dengan beritahu saya satu perkara penting yang dia telah pelajari ialah jangan pernah berputus asa tentang jodoh & rezeki. Berdoa dengan bersungguh-sungguh & buat penyerahan total kepada Allah kerana Allah Maha Penyayang. Yup, part ni buat saya tersenyum kerana membuatkan saya teringat dengan kisah hidup saya sendiri.. Walaupun jalan ceritanya berbeza, tapi konteks & kesimpulannya masih sama.. ^_^

Semoga kisah ini dapat dijadikan pedoman. Saya doakan Kak Fid dan keluarga berada dalam rahmat & kasih sayangNya.. Amin...

p/s: Al-Fatihah untuk arwah datuk yang telah genap 12 tahun dijemput Ilahi pada tarikh hari ini..

Tuesday, January 26, 2016

Kahwin bajet? Bajet kahwin?

Saya masih dalam mood 1st anniversary. Hehehe.. Jadi bila diimbas balik kenangan setahun yg lepas, masih segar lagi persiapan-persiapan yang saya buat dulu menjelang hari kahwin. Nak kata majlis saya grand, saya tak rasa grand pun..tapi cukup untuk buat kami sekeluarga berpuas hati dapat raikan tetamu. Tambah2 lepas postpone majlis kahwin yang asalnya patut berlangsung bulan Disember 2014, tapi disebabkan banjir ketika tu majlis ditunda ke bulan Januari 2015. Macam-macam kenangan boleh cerita, ada suka duka. Hehehe..yer, nak kahwin ni kena tempuh macam-macam ujian.. Janji, kita nekad! :))

Ada yang pernah tanya saya tentang perihal pelamin, baju, hantaran etc. Katanya berminat nak tahu ambik pakej dengan siapa, beli bunga telur kat mana & macam-macam. Tapi saya tak sempat nak bercerita panjang. Jadi hari ni sementara saya masih ingat lagi persiapan yang pernah saya buat, saya akan cuba cerita pengalaman dan tips setakat yang termampu..harapnya dpt bagi idea sedikit sebanyak utk anda yang tengah plan utk kahwin tahun ni..hehehe...

1. Bincang dahulu dengan keluarga tentang belanja yang akan dikeluarkan. Sangat penting untuk dapatkan pencerahan dari keluarga tentang bajet yang akan dibelanjakan supaya masing-masing tahu peranan untuk menjayakan majlis. Sekiranya keluarga anda ingin sponsor makanan & khemah contohnya, anda boleh fokus untuk perbelanjaan2 lain seperti pakej pelamin, souvenir etc. Yang penting, berbincang! Bila dah tahu apa yang perlu difokuskan, bolehlah start buat bajet & berangan-angan mengikut kemampuan..hehehe.. Janji angan-angan anda realistik & boleh dicapai dengan bajet yang ada. Lebih baik kalau anda buat plan bertulis & catat setiap aliran duit yang keluar masuk untuk rujukan.. Sangat berguna!

2. Dengar pendapat orang lain, tapi anda yang berhak buat keputusan akhir. Kadang-kadang seronok dengar pendapat dari saudara-mara, kawan-kawan etc. Tapi perlu ingat, yang nak kahwinnya adalah anda. Jadi makin banyak pendapat, selalunya makin jadi pening. Contohnya, ada orang cadangkan lebih baik beli baju pengantin sendiri daripada sewa. Ada juga yang cadang sebaliknya. Dalam hal macam ni, buat pros and cons. Kemudian nilai sendiri mengikut bajet anda & buat keputusan dengan bijak. ;-) Dari segi pakaian, mengikut pengalaman saya dulu, untuk baju akad nikah saya beli jubah yang dah ready-made dari butik. Harga tak mencecah RM 150 pun.. :)) Yang penting, kena pandai pilih & nilai adakah berbaloi untuk tempah atau beli baju yang mahal2 kalau hanya pakai sekali seumur hidup? So, kena check balik bajet sendiri. Kalau rasa sewa lebih berbaloi, maka sewalah. Kenapa saya pilih jubah? Salah satu sebabnya senang untuk dibawa solat terus di masjid sebab tak fit. :) Untuk pakaian hari majlis sanding, 2 persalinan dah disediakan dlm pakej yang saya pilih.. Alhamdulillah puas hati.. ^_^ Untuk majlis bertandang, barulah beli kain sendiri & tempah untuk dijahit sebab baju tersebut saya & suami pakai semula untuk hari raya atau ke majlis2. Memang menelan sedikit kos, tapi puas hati sebab boleh dipakai berulang kali.

~ Baju akad nikah ~

3. Pilih bridal yang sedang meningkat naik. Yup, saya tak cari butik bridal yang dah established sebab dah tahu harga pakej yang ditawarkan confirm mahal & tak berbaloi dengan bajet yang saya dah rangka. Selagi boleh berjimat, saya memilih untuk berjimat. Yang penting, survey dulu pakej2 yang disediakan & gambar2/portfolio pelamin yang pernah dipasang oleh bridal tersebut. Kalau kena dengan taste anda, bolehlah book pakej yang bersesuaian. Kalau nak pelamin yang grand, maka sedialah perbelanjaan yang grand jugak. Kalau nak yang simple, maka simple lah perbelanjaan anda. So dalam hal ni kena bincang dengan pemilik bridal yang anda pilih. Selalunya, makin banyak bunga anda request, makin mahal lah harga pelamin. Jadi, buatlah pilihan dengan bijak. Untuk pelamin saya dulu, saya request yang simple sahaja & saya sertakan contoh gambar pelamin yang saya berkenan dari internet. Bukan untuk ditiru 100%, tapi sekadar beri bayangan kepada bridal tentang keinginan saya & bajet yang dah saya set. Alhamdulillah kerjasama berjalan lancar. Kalau nak tahu, pakej yang saya tempah tak sampai pun RM 2200 (pada masa tu) yang termasuk pelamin, makan beradab, pintu gerbang, makeup + 2 persalinan baju sanding. Ramai yang terkejut, tapi itulah realitinya..hehehe.. Macam saya cakap tadi, kena pandai cari bridal & pilih yang sedang meningkat naik. Kalau kena gayanya, insyaAllah boleh berjimat.. :)

~ Pelamin ~

4. Jangan cuba-cuba gubah hantaran kalau tak pandai. Hehehe.. Ini memang kelemahan saya sebab saya bukan orang yang kreatif bab gubah-menggubah. Jadi penyelesaiannya ialah saya hantar jer barang-barang hantaran ke kedai gubahan & beritahu bajet saya. Contohnya, bajet untuk setiap dulang hantaran ialah RM70, bila didarab dengan 7 dulang, maka jadilah RM490. Kalau anda orang yang kreatif, maka gubahlah sendiri & jangan ragu-ragu lagi..hehehe... Selalunya gubah sendiri memang lebih jimat, tapi ada kalanya bila excited membeli barang2 gubahan, perbelanjaan pun boleh jadi lari dari bajet asal. Jadi kena berhati-hati memilih, especially bunga-bunga yang mungkin sebenarnya berharga mahal tapi kita tak sedar. Satu lagi, jangan tertipu bila tgk gambar2 hantaran di FB yang mengatakan simple itu lebih murah. Ketahuilah, selalunya gubahan yang simple tu laaa yang mahal! Contohnya, setiap kotak kayu kalau beli sendiri mungkin dah boleh telan kos RM50 atau RM60 setiap satu (tak termasuk bunga & riben lagi). Melainkan anda ingin sewa saja kotak2 macam tu, insyaAllah boleh dapat murah & within bajet. ;-) Jadi, pilihlah dengan bijak!

 ~ Salah satu hantaran ~

5. Pilih kad kahwin 2 dalam 1. Kalau nak berjimat, lebih baik pilih kad kahwin yang boleh digunakan untuk kedua-dua majlis pihak perempuan dan lelaki. Makin banyak dicetak, insyaAllah makin boleh dapat dengan harga murah. Sekurang-kurangnya dapat share dengan bakal suami/isteri & bajet dapat diselamatkan..hehehe.. Ada juga syarikat printing yang sediakan pakej kad kahwin bersama-sama goodies bag/banner/bunting/tag yang lebih jimat, jadi kalau berkenan dengan design yang ditawarkan, tunggu apa lagi..book saja pakej tu & berbincanglah dengan designer tentang details etc. Satu lagi yang penting, double triple check maklumat dalam kad kahwin terutamanya peta lokasi & wordings yang digunakan! Kalau terlepas pandang, menyesal bila kad dah siap dicetak sbb tak boleh edit selepas tu..

6.  DIY sendiri apa yang anda yakin untuk buat. Contohnya, saya reka sendiri guestbook, print & tampal ikut kehendak sendiri. Puas hati & insyaAllah lebih jimat kos. ^_^ Jadi kalau ada idea & keyakinan untuk gubah sesuatu contohnya souvenir etc., bolehlah cuba buat sendiri. Mesti rasa lebih bermakna & dapat jadi kenangan satu hari nanti..

~ DIY guestbook ~

7. Sediakan bajet/backup extra untuk hal last minute. Kadang-kadang, tak semua yang dirancang berjalan dengan lancar. Jadi perlu standby juga backup untuk uruskan hal-hal yang mungkin terlepas pandang.. Dan satu lagi yang lebih penting, disiplinkan diri anda untuk kekalkan dengan bajet yang ada. Jangan gelojoh, jangan tamak, jangan over excited. Walaupun kahwin hanya sekali, fikirkan semula impaknya untuk masa depan. Ukur baju di badan sendiri, ok? ;-)

8. Jangan terikut-ikut dengan trend & gaya orang lain. Contohnya, kalau anda tak mampu nak cari bridesmaid & sediakan pakaian-pakaian sedondon untuk mereka, maka janganlah rumitkan keadaan. Pada pendapat saya, tak perlu pun mengikut trend terkini sampai menyusahkan diri sendiri. Buat cara sendiri. Kalau ikut pengalaman saya, saya & keluarga buat keputusan untuk bagi bunga telur sbg souvenir kepada tetamu walaupun mungkin dikatakan ketinggalan zaman. Ya, saya minat cara tradisional dulu-dulu.. Hehehe.. Tak perlu pun bagi banyak2 benda dalam goodies bag kalau hanya untuk impress tetamu. Yang penting, niat bagi souvenir kena ikhlas.

~ Bekas telur & bunga telur ~

Ok, harap apa yang saya share mengikut pengalaman saya ni dpt membantu sedikit sebanyak. Rancanglah dengan bijak & semoga persiapan berjalan lancar.. ^_^

p/s: Berjimat jangan sampai terlalu kedekut yer..! :-p

Wednesday, January 20, 2016

Tips Persediaan Banjir

Walaupun sekarang ni sudah hampir penghujung bulan Januari, saya still rasa nak share tips persediaan menghadapi banjir yang boleh berlaku bila2 masa ni. Zaman sekarang, tak semestinya kena tunggu musim tengkujuh baru bersedia untuk banjir. Kadang2, banjir kilat pun boleh jadi masa musim panas etc. So kali ni nak share tips mengikut pengalaman saya & keluarga yg pernah dilanda bah kuning tahun 2014 lepas. Apa yang saya ingin share ni khas utk mereka yang tidak bercadang untuk ke pusat pemindahan banjir tapi memilih utk duduk di rumah (selagi rumah masih boleh didiami).

1. Pastikan ada bekalan makanan yang cukup - beras, sardin, telur, makanan2 kering, minyak masak etc. Kalau ikut pengalaman saya dulu, sepanjang hampir seminggu kami dilanda banjir & menunggu banjir surut, tiap kali waktu makan, menu wajib adalah nasi + sardin + telur dadar/mata. Dimasak guna dapur gas dgn apa jua kaedah yang ada sbb elektrik dipotong sepanjang banjir. Jadi 4/5 hari juga tak ada bekalan elektrik, kena pandai manage utk survive. Kalau ada ikan/ayam/makanan basah dlm peti ais, gunalah & masaklah dgn sebaiknya utk elakkan makanan rosak/busuk.

2. Bawa kenderaan ke tempat tinggi & selamat. Kami sekeluarga dulu sebaik dpt tahu bandar KB dah mula naik air, terus letak kenderaan di kawasan yang tinggi & berpotensi untuk selamat daripada banjir. Alhamdulillah semua kenderaan selamat. Yang penting, bertindak pantas!! Sbb air banjir ni cepat naik. Jangan tunggu last minute baru pindahkan kenderaan, takut on the way banyak jalan dah tak boleh lalu.. So, selamatkan kereta-kereta anda dahulu! InsyaAllah tak menyesal kemudian hari sbb kos baikpulih setiap kereta boleh mencapai ribuan ringgit.

3. Sediakan & cas power bank/bateri dengan secukupnya. Sepanjang banjir, bekalan elektrik akan dipotong sehinggalah banjir surut di kawasan anda. Jadi, memandangkan handphone adalah medium komunikasi yang paling penting utk berhubung dgn ahli2 keluarga, pastikan ada power supply yang boleh gantikan bekalan elektrik utk cas alat2 komunikasi anda. Satu lagi, guna handphone apabila perlu sahaja! Masa banjir bukan masanya utk main FB etc. Satu lagi, coverage network anda tidak akan sekuat hari2 biasa kerana pusat syarikat telekomunikasi anda juga terkesan akibat banjir, jadi coverage menjadi terhad.

4. Pastikan ada berkotak-kotak lilin. Ini kerana bekalan elektrik dipotong sepanjang banjir. Sekurang-kurangnya anda tak bergelap sepenuhnya ketika waktu malam. Dan bersabarlah banyak-banyak bila nak masuk waktu malam kerana nyamuk pun mula bertebaran mengganggu anda.

5. Buat catuan air. Bekalan air juga sangat-sangat penting sepanjang musim banjir. Lebih menyedihkan bila bekalan air turut dipotong. Jadi bagi mereka yang ada tangki air di rumah, gunalah air tersebut dengan sebijaknya. Alhamdulillah kami sekeluarga ada backup air telaga di rumah, jadi bekalan air tak ada masalah. Kalau yang tak ada telaga, mungkin boleh minta bantuan jiran atau cuba dapatkan maklumat untuk cari air yang bersih contohnya dari tangki air kawasan perumahan anda atau bantuan dari sukarelawan etc. Mandi mungkin perlu sekali sehari sahaja tapi solat jangan lupa. Belajarlah untuk berjimat.

6. Selamatkan alatan elektrik atau perabot penting ke kawasan tinggi dalam rumah. Contohnya dahulu, kami sekeluarga angkat mesin basuh & peti sejuk dari dapur yang rendah naik ke kawasan dalam rumah yang lebih tinggi. Jadi, kalau dirasakan peralatan tersebut penting, selamatkanlah awal-awal supaya tak menyesal kemudian hari.

7. Bantu-membantu sesama ahli keluarga & jiran tetangga. Semasa banjir, anda tidak akan dpt hidup dgn membuat hal bersendirian. Ketika inilah perlu saling tolong-menolong & memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Kalau ada jiran anda yang tak ada bekalan makanan, berilah bantuan kepada mereka sekadar yang termampu. InsyaAllah dengan perbuatan baik kita pada hari ini dapat menjadi pelaburan kita di akhirat nanti..

8. Banyakkan bersabar. Ini tips yang paling penting. Dalam keadaan terdesak, kita akan mula berfikir macam-macam terutamanya perkara yang negatif. Elakkan sikap sedemikian dan banyakkan muhasabah diri. Kalau anda rasa anda susah, ada lagi orang yang lebih susah. Sekurang-kurangnya anda masih boleh mendiami rumah anda berbanding mereka yang terus kehilangan rumah dibawa arus banjir. Jadi, fikirlah positif & doa banyak2 agar urusan dipermudahkan..

p/s: Bagi mereka yang ada haiwan peliharaan, selamatkanlah juga mereka! Bawa mereka ke kawasan selamat kerana mereka juga adalah ahli keluarga anda.. :)

Sunday, January 3, 2016

Renew & Recharge ~

Happy 2016!~

Mengharapkan tahun ini lebih baik dari tahun-tahun yang lepas...

Sejak habis proposal defence last month, tumpuan saya kini banyak beralih pada persediaan untuk newborn yang insyaAllah hadir nanti.. :)

Lepas scan hari tu, dah start beli barang sikit-sikit..

Ketahuilah shopping barang2 baby adalah sgt mengujakan! Heheheh...

Semoga segala perancangan dipermudahkan olehNya.. Aminn... ^_^

Saya dan keluarga dalam mood move on, renew & recharge..

Semoga 2015 yang ditinggalkan menjadi titik permulaan sesuatu yang baru dalam kehidupan kami...

Walaupun begitu, semua kenangan di tahun 2015 akan tetap kekal dalam ingatan.. :)

Allah lebih tahu apa yang terbaik buat hamba-hambaNya..

Bila masuk trimester ke-3 ni, badan dah start jadi lesu & cepat letih...

Rasa mual pun start ada balik..huhuhu...

Pergerakan jadi terhad dan saya cepat clumsy skrang.. TT___TT

Pregnancy memory loss adalah benar sama sekali!! Ouchh!

Semoga diri ini tetap tabah...

^_^

p/s: Masa untuk membuat budget!!

Friday, December 25, 2015

Al-Fatihah...

~ Semoga Allah menempatkan Allahyarhamah Mek Selamah di kalangan orang-orang beriman ~

Tahun 2015 adalah tahun kehilangan dalam keluarga..
Seorang demi seorang ahli keluarga kami dipanggil menghadap Ilahi..
Tanggal 24 Disember 2015 / 12 Rabiulawal 1437 ini, satu-satunya nenek saya yang tinggal telah dijemput olehNya..
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas Allahyarhamah..
Semoga segala urusan dipermudahkan...
Semoga Allahyarhamah tenang di sana..

Amin ya rabbal 'alamin...

Terima kasih atas doa semua..
InsyaAllah kami tabah menghadapi ketentuanNya..
Al-Fatihah untuk mereka yang telah tiada..

Sunday, December 20, 2015

Tak semua...

Ada ketikanya, tak semua benda yang kita harapkan kita boleh dapat.. Dalam proses pembelajaran dalam hidup ni, ada ketikanya kita perlu korbankan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu.. Dan tak semua benda yang telah kita rangka dalam hidup dapat berjalan lancar sentiasa.. Sebab apa? Sebab hidup di dunia ni dikawal oleh Allah.. Kita hanya mampu berusaha.. :)

Tak semestinya bekerja keras akan selalu mendatangkan hasil. Tapi kalau kita redha dengan apa jua yang Allah dah tetapkan terjadi pada kita, insyaAllah kita akan dapat lihat hikmahnya dari perspektif yang tak terlintas pun di fikiran sebelum ini. Ya, kita hambaNya yang sangat lemah. Selalu kita lihat dunia berdasarkan perspektif kita saja. Sampai masanya, kita akan dapat rasa & lihat dari perspektif lain pula. Hidup ni macam roda. Tak semestinya sentiasa di atas.. Cliche, tapi itulah realitinya..

Ada baiknya kita diuji di kala kita tidak bersedia. Sekurang-kurangnya dapat membuatkan diri menjadi lebih fleksibel & open to other opportunities.. Kadang-kadang kita rasa dah cukup bersedia, tapi sebenarnya tidak. Jadi, bagus untuk mematangkan diri. InsyaAllah.. ^_^

Teruskan berusaha walaupun kita masih tidak tahu bagaimana pengakhirannya. Allah lebih tahu apa yang telah kita usahakan & insyaAllah Dia akan tunjukkan jalan untuk mempermudahkan segala urusan.. ^_^

Oh lupa, saya pernah cakap dahulu. Kadang-kadang, kita perlu melompat untuk mendapatkan sesuatu walaupun kita tahu akan risikonya.. ;-)

Maka, marilah kita melompat!! :))

p/s: Kentalkan semangat!!


Tuesday, November 24, 2015

Almost there ~

Hampir setahun saya telah berhenti kerja daripada menjadi seorang pensyarah kolej. Kini bergelar pelajar sepenuh masa tanpa rasa sesalan.. ^_^ Ramai yang terkejut dgn tindakan saya sebelum ini, mungkin mereka risau jika saya tak mempunyai pendapatan tetap seperti sebelumnya. Namun, saya nekad kerana saya yakin Allah itu ada, rezeki Allah itu sangat luas. Alhamdulillah, Dia permudahkan segalanya.. Tahap kepuasan hati dulu dan sekarang sangat berbeza. Jangan pandang rendah dgn seseorang pelajar kerana mungkin incomenya jauh lagi tinggi berbanding yang sedang bekerja.. :-p

Sem ni belajar Advanced Statistic. First time belajar guna SPSS. Then, belajar balik cara-cara nak manipulate data & buat analysis berdasarkan pelbagai kaedah statistik yang pernah belajar sebelum2 ni. So, teringat masa belajar statistik zaman degree dulu hanya belajar semata2 nak pass paper, sekarang baru paham cara penggunaannya dengan betul..huhuhu...indahnya percaturan yang Allah dah tetapkan.. InsyaAllah akan lipatgandakan usaha dengan jayanya..hehehe.. ^_^

Minggu lepas ambil masa beberapa hari menziarah tanah kelahiran & tempat membesar. Saja bawa encik husband kenal Penang dan Kulim kerana beliau belum pernah sampai ke sana. Tempat penuh nostalgia, mana boleh dipadam dari minda & jiwa ini.. :) Seronok tgk macam2 perubahan sepanjang perjalanan. Mungkin satu hari nanti boleh bawa junior pula ke sana, insyaAllah.. ^_^

Kerana sekarang sudah hampir masuk bulan Disember, maka warga negeri pantai timur dah mula bersiap-sedia untuk sebarang kemungkinan. Kalau tahun lepas kami dilanda banjir kuning, harapnya tahun ni banjir besar tidak lagi berlaku... Aminnn... Doakan untuk kami, ok?

30 November ni perlu submit 4 hardcopy proposal. InsyaAllah proposal defence akan berlangsung 12/13 Disember nanti. Doakan kejayaan saya & rakan-rakan.. Semoga Allah permudahkan semuanya.. Aminn...

p/s: Teruskan melangkah. Jangan lagi pandang belakang ! ^_^

Monday, October 19, 2015

Setahun.

Ya, setahun saya tak mengarang. Harapnya masih ingat lagi cara-cara nak berblogging. =))

Dalam masa setahun, macam-macam ceriteranya. Tapi tak mampu tulis semua. Alhamdulillah masih diberi kesempatan olehNya untuk 'meninjau' blog ini dan melalui kehidupan sehari-hari yang ada suka & dukanya.

Perkembangan diri? Alhamdulillah sedang mendaki ke tahap yang diimpikan. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan..

Bagi yang tidak tahu, saya sudah bergelar seorang isteri dan insyaAllah seorang ibu pada tahun hadapan. Juga sekarang kembali menjadi pelajar full-time yang sedang bertungkus-lumus menyiapkan proposal dengan target utk proposal defence pada sem ini. Allah banyak bantu saya sepanjang perjalanan ini.. Terima kasih, ya Allah.. Tak terhitung nikmat yang Dia berikan.. :(

Apa lagi nak update? Mungkin perlu berhenti di sini. InsyaAllah jumpa lagi.. ;-)

p/s: Teruskan berjalan.. :)



Saturday, October 18, 2014

My Rambling (Version 9.0)

  • 2 bulan tak mengarang. :))
  • Kerana busy dengan macam-macam, perihal ofis, family, PhD, masa depan dll.
  • Badan sengal-sengal, tapi alhamdulillah saya  puas hati dengan usaha sendiri. ^_^
  • Ada kalanya perlu melompat untuk dapatkan sesuatu. ;-)
  • Berubah itu sukar. Sangat sukar. Tapi tak mustahil. :-)
  • Ketakutan perlu diatasi dengan usaha, tawakal & redha. InsyaAllah dipermudahkan..
  • Kerana Allah sentiasa ada, tak pernah tinggalkan kita. ;-)
  • Kadang-kadang, kegembiraan diri sendiri boleh hadir dengan kegembiraan orang sekeliling.. ^_^
  • Apakah dunia K-Pop dalam tahun 2014 ni???
  • Saya terlalu cepat touching dengan cerita Discovery of Romance. TT______TT
  • Yer, breakup mmg sangat sakit terutamanya bila berlaku secara pantas & dalam keadaan terpinga-pinga.
  • Akan tiba masanya, bila berjimba bukan lagi pilihan... ^_^
  • Sejauh mana pun kaki ini melangkah dan pergi, akan tetap ada satu bahagian kosong di dalam hati..
  • Di bahagian kosong itulah yang perlu diisi dengan keinginan, kegembiraan & jiwa yang tenang.. :-)
  • Ok, Eric. Anda sangat natural berlakon sebagai Kang Taeha!! :))
  • Playlist sekarang : I Pray 4 You - Shinhwa
  • Oh, lebih kurang sebulan lagi saya akan tinggalkan alam pekerjaan... ^_^
  • Rezeki itu datangnya dari Allah... Kadang-kadang sebagai manusia, kita lupa konsep ni..  :-)
  • Doa yang baik-baik.. InsyaAllah akan datang ilham yang baik-baik.. ;-)
  • Minggu depan insyaAllah trip lagi.. ^_^
  • Agoda ni rajin betul e-mail hari2...!! Aisyyhh!!
  • Sejarah biarkan ia berlalu dengan tenang.. 
  • Last but not least, siapa cakap grow up tu senang? =))
 ~ Coming soon insyaAllah! ;-) ~

p/s: Doakan proposal PhD saya diterima dengan baik tanpa major correction.. Amiiiin....