Tuesday, September 27, 2011

I'm SERIOUSLY in love with Kuching~

 ~ The famous cat and us ~

Ahakss!!~ Lama tak mengarang kat blog. Hari ni akan cuba yg terbaik walaupun kepala saya sedikit terganggu dengan serangan migraine dari pagi tadi..huwarghh! Saya tak suka makan ubat, tapi terpaksa jugak ditelan demi memastikan kestabilan kepala saya ni.. TT____TT

Apapun, berbalik pada topik asal. Saya baru jer balik dari holiday di Kuching utk 3 hari 2 mlm. Saya, Fatin & sepupu kami, Zua bertolak ke sana 23hb, dan balik Semenanjung 25hb. Sepanjang kat sana, aktiviti kitorang FULL!!!~ Tapi seriously enjoy setiap aktiviti tambah2 saya & Fatin tak pernah sampai ke Kuching. Bak kata Fatin, udara Borneo ni lain sikit. ^_^

Saya ni...tiap kali jer jejak kaki kat Borneo mesti automatik lengguk cakap berubah! Hahahhaha!! Slang saya sampai sana actually lebih pada Sabahan, maybe sbb saya byk kali pi Sabah. Terpengaruh ok! Tapi salah lokasi :)) Hahahahah.. Apapun, tak susah nak communicate kat Kuching ni sbb diorang sangat faham Bahasa Melayu. :) Kita 1 Malaysia okkk...hehehe..

Aktiviti hari pertama di Kuching sebaik sampai sana around 1.30 ptg, check in di Hotel 360 Xpress City Center & kitorang lepak2 rumah mak sedara kazen kitorang sampai malam. Kiranya beraya di sanalah sbb Syawal tak habis lagi..ehhehhe.. Then, makan malam di Kubah Ria Foodcourt di Tebingan Sg. Sarawak. Makan aper? Tadaaa!! Nasi ayam penyet yang sungguh-sungguh sedap!! Jatuh cinta terus & terasa bahagia jer masa makan..hahahah.. Licin ok I makan!! :))

~ Nasi ayam penyet + sambal belacan & ulam yg sungguh sedap! ~

Ok, lepas makan2 kitorang ambik angin di area Waterfront & tangkap gambar suasana malam yg tenang..heheheh.. Then terus kitorang balik hotel & tido untuk aktiviti esoknya pulak.. ;-)

Aktiviti hari ke-2: Ke Sarawak Cultural Village & Sightseeing in Kuching. Ok, buat pengetahuan semua, saya booking aktiviti2 ni via Internet di AsiaWebDirect (sila klik link utk tgk details). Sebab saya tak tahu travel agency di sana, jadi saya booking jer online 3 minggu lepas. Overall, mmg saya puas hati sbb sangat senang nak buat tempahan as long as ada credit card details.. ;-)

Jadi pukul 9 pagi kitorang ke cultural village di Santubong dgn sorang tourist guide yg super duper best!! Heheheh.. Encik tourist guide ni very sempoi & suka jer nak membuli kitorang yang sgt naif & dungu nihh..hahahahha.. Huwargh!~ Sampai hati.. :(( Mentang-mentanglah kitorang ni pelancong kann..ehhehehe.. Tapi apapun, kitorang appreciate jasa beliau yg mesra jer layan kitorang ni sampai ke petang.. ^_^

~ Dah sampai kat Sarawak Cultural Village ~

~ Kami & Etnik Bidayuh ~

~ Kami dan Abang Iban di rumah panjang..hehehe.. ~

Di cultural village, kitorang melawat 7 buah rumah kaum etnik di Sarawak: Rumah Bidayuh, Iban, Penan, Orang Ulu, Melanau, Melayu dan Cina. Memang enjoy sgt!! Tambah-tambah kitorang dipaksa oleh encik tourist guide utk naik/turun tangga horror semua rumah yg tinggi2 nihh..hahahahha.. Nak tgk horror camana? Sila refer gambar-gambar berikut:

~ Tangga Rumah Orang Ulu ~

~ Tangga Rumah Melanau ~

Habis jer melawat rumah-rumah kat sana, kitorang pergi pulak ke dewan untuk tengok cultural show. Memang mantap & best! ^_^ Persembahan memang terbaik, tambah2 penari-penari sangat sporting & pandai buat lawak especially abang-abang Dayak Laut/Iban nih... :))

~ Abang yg sebelah kanan tu super cute okk!!! :)) ~

Habis jer aktiviti kat cultural village, encik tourist guide bawak kitorang balik ke bandar Kuching. Mula-mula kitorang dibawa ke kilang kek lapis Dayang Salhah yg fames itu.. Maka sempatlah kitorang tgk proses pembuatan kek & memborong dengan sesuka hatinya..hehehehe..

~ Aneka rasa kek lapis utk dicuba ~

Settle borong kek lapis, kitorang pergi lunch di Aroma Cafe. Kat sana, saya pekena laksa Sarawak yg best!! First time makan saya jatuh cinta lagi.. Ahaks!!~ :))

~ The ultimate Laksa Sarawak ~

Lepas makan, kitorang ronda-ronda bandar & singgah pulak ke kilang pasu. Pasu-pasu ni memang hand-made, langsung tak guna acuan. Jadi memang sungguhlah kagum tambah-tambah bila lepas diukir.. ^_^

~ Cantik kan? :) ~

Lepas kilang pasu, kitorang ke kilang Bird Nest SianPao yg ada jual produk-produk negeri Sarawak. Antara barangan yg ada contohnya gula-gula pepper, t-shirt, beg, sarang burung etc. Habis visit, kitorang pun balik ke hotel untuk rehat-rehat. Tamat sudah tour kami bersama encik tourist guide..heheheh.. Ada rezeki, kita jumpa lagi yer, encik? Hahahhaha!! =)) Lepas rehat, kitorang makan mlm di Hartz Chicken Buffet di Sarawak Plaza, sponsored by Umi & Uncle.. Thanks ya! ^_^ Makan kat sini ada limit hingga 2 jam & bebas makan apa saja, tapi dengan syarat tak membazir. Kalau tak, kena charge yer.. ;-)

Hari ke-3, kitorang ambik kesempatan jalan-jalan di area Waterfront. Fatin jumpa ex-skoolmate dia & kitorang pun semua bersama-sama ambik angin & naik perahu tambang menyeberang sungai..heheheh.. 

~ Saya & Bangunan Dewan Undangan Negeri di Waterfront ~

~ Naik perahu yg best..hehehe.. ~

Balik dari Waterfront, kitorang balik hotel utk check-out & terus ke airport untuk pulang ke Semenanjung. Overall, saya sangat berpuas hati dgn holiday kali ni. Alhamdulillah segala urusan kami telah dipermudahkan oleh-Nya. Thank you, Allah~ Saya rasa saya pulang ke Semenanjung dengan semangat baru dan perspektif baru. ^_^  Saya takkan lupakan pengalaman ni sampai bila-bila, insyaAllah.. 

Kalau anda nak tgk gambar-gambar lain sepanjang kitorang kat sana, sila klik SINI. :)

Untuk baca review dari Cik Fatin, silalah baca entri INI dan INI. :))

p/s: Loving each day~^^

No comments: