Wednesday, November 30, 2011

Mudakah saya? =))

Pernah satu hari, saya teman mama pegi Pasar Siti Khadijah. Masa tu dah lewat petang. Motifnya nak beli ikan tenggiri utk abah. Jalan punya jalan, jumpa jugak sorang pakcik ni yang memang jual ikan tenggiri. Ok, mari ikuti dialog perbualan antara kami:

Pakcik: Adik ambiklaa semua ni, kira RM 10 semua. (offer dgn telur ikan sekali)

Mama: Tok sir la, pokcik. Nak ikan jah.


Pakcik tadi pun mula balut ikan elok2 & masukkan dalam plastik. Sambil anak matanya melirik pada saya.

Pakcik: Ni anak yang nombor berapa ni?

Mama memandang saya.

Mama: Sulung.

Pakcik: Ooh.. Mengaji IPTA ko IPTS?

Saya terkebil-kebil dan memandang mama.

Saya: Kerja dah pakcik...

Pakcik: Oohh..molek jugak kalau kijo pun.. Kijo pun tak po, sambung belajar lagi pun tak po.. (sambil tersenyum)

Saya: ......... (masih berfikir)

Kami selesai berurus niaga dengan pakcik tadi sebaik dia menghulurkan plastik kepada mama. Saya dan mama berjalan meninggalkan tempat kejadian.

Saya: Along nampak macam budak baru lepas SPM ker? Ker pakcik tu ingat lepas SPM Along terus kerja?

Mama: Hahahahhaha... Ntahlah~

Saya: Ikut pakciklah pakcik... :)) (rasa gelihati sampai masuk dalam kereta)

Ok, utk pengetahuan semua, saya pakai t-shirt kuning & seluar jeans jer. Tapi tudung saya warna oren corak2!! Adakah saya kelihatan terlalu ceria sampai org ingat saya baru lepas SPM??

Pakcik, saya dah ada Masters lah pakcik!! =)) =))

Sunday, November 27, 2011

Hijrah~

Salam Maal Hijrah 1433. Azam saya hanyalah untuk menjadi insan yang lebih baik dari sebelum ini & memperbanyakkan amalan kepada-Nya, insyaAllah~ ^_^


p/s: Smile & the world smiles with you~ ^_^

Wednesday, November 23, 2011

.:: Nur Kasih ::.



No, no, it's not about the TV series nor the movie. I just love this song for its touching lyrics and the soul it carries. ^_^ It's my mom who is the biggest fan of Nur Kasih drama, not me ok..ehhehehe...

Well, this song reminds me of something..or someone. I could still remember that someone had nicknamed me as 'Nur Kasih'. I found it as quite funny at first, but yet I appreciated that someone's thought. Ermm..that was in last year when I had no idea on why that someone particularly named me as 'Nur Kasih'. :-)

And right now, today..I finally understand the reasons behind this. Seems like the lost puzzle piece has been found to complete the mystery. It's between me, that someone and The Almighty, who's always watching from above. Alhamdulillah, I'm glad for being chosen by Him to be guided towards His lights. Syukran.. ^_^

"And Allah makes clear to you the verses, and Allah is Knowing and Wise." [An-Nur:18]

p/s: Still learning...and not quitting... ^_^

Saturday, November 19, 2011

Finally....


Finally you're mine!!~ 
Welcome to the realm of Lady of Mirkwood where you'll be loved and taken care of~
Hopefully you will love me as well...hehehehe...
^_^

p/s: Tak kenal maka tak cinta..ewaahhhh!! =))

Tuesday, November 15, 2011

Friday, November 11, 2011

.:: Book ::.

"Sebaik-baik kawan bersembang ialah buku - La Tahzan." :-)
Rumah saya mmg dipenuhi dengan buku. Ada yang dibeli sendiri, ada yg dihadiahkan dari orang lain, ada juga yg dpt free. Tapi sebenarnya, tak semua buku-buku ni dibaca habis. Ada pun sungguhlaa sikit.. TT____TT Rugi kan? Dulu saya nak baca habis satu buku setahun pun susah. Tapi sekarang, alhamdulillah rajin betul membaca..hehehehhe.. ^_^ Well, it's never too late to start on something..hihihihi..

Cita-cita saya sekarang utk habiskan buku-buku berikut:
  • Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok -Prof. Dr. Muhd Kamil Ibrahim
  • Haji Muda: Tip-tip Menjadi Tetamu Allah - Ridzwan Bakar
  • La Tahzan - Dr. 'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni
  • Last but not least the most important... The Holy Quran~^^
Erm..saya tak der dateline untuk habiskan baca semua buku-buku ni. Tapi saya still harap dpt teruskan baca sampai ke penghujung selagi termampu, insyaAllah.. Ilmu pelita hidup.. Jadi membaca sangatlah sesuai dengan orang yg cam saya ni, yg tak beberapa nak berjimba sgt & hanya keluar rumah bila perlu saja.. Ahaks!~ Bunyi cam lonely semacam jer kan? Hahahhaha... Biar lonely janji masa terisi okehhh.. :-p

 ~ Reading is cool yo! ~

Bak kata pepatah Arab, "Book: A garden carried in a pocket". Jadi, marilah kita membaca yer kawan-kawan.. ;-)

p/s: Sedang meneliti ayat 216, Surah Al-Baqarah.. :-)

Thursday, November 10, 2011

I need this!!~

Brown sandal dah beli, tetiba white sandal beta pulak yg rosak.. Maka misi seterusnya adalah mencari white sandal yer.. Ahaks!~
^_^

p/s: Mood swing dah tiba~ *sobs~ TT_____TT

Sunday, November 6, 2011

.:: Salam Aidiladha ::.


Selamat memperbanyakkan amal ibadat & meraikan kemenangan atas kebesaran-Nya.. Semoga kita semua mendapat keberkatan dari-Nya, insyaAllah~^^

p/s: Pengorbanan itu lebih indah jika disertai dengan keikhlasan & pengorbanan yang paling bermakna adalah semata-mata kerana-Nya.. Allahuakbar! ^_^

Friday, November 4, 2011

.:: A Study of Memory ::.

Bila adik & kakak bergabung tenaga, maka jadilah begini...


Huhuhuhuhuhuhu... *speechless*
TT________TT
Wajib bagi standing ovation sebenarnya...
Cho Kyuhyun & Cho Ahra daebak!!!

p/s: Kyuhyun, your voice melts my heart again...uhuks~

Thursday, November 3, 2011

Wah, encik TOP!!!~ O_o


OMG.. Hensemnya anda!!!~ *gulp*

p/s: Hari ni bday encik YS - happy birthday!!. Esok bday encik TOP - happy birthday jugak!! hehehehe..

Tuesday, November 1, 2011

Bila gaji masuk.... :-p

Macam2 jer rasa nak beli!!~ Ahaks!! Berikut adalah senarai kehendak hati.. Ehemmmss!
:-p

  • External hard disk - 1TB


  • Samsung Tab 8.9



  • Brown sandal


  • Yellow blouse
  • Tudung Alya Sarah


  • Baju kurung siap

  • Blue comforter set

Wahhhh!!! Cam byk jer kan? Tapi selalunya, tak der maknanya nak beli semua ni sekaligus!! =)) Kadang-kadang beli salah satu jer, tak pun dua, tak pun tak beli langsung!! Ahaks!~ Well, mood saya ni berubah-ubah, jadi jgn hairan laa kalo tiba-tiba tgk saya beli benda lain yg tak ada dlm senarai di atas (friendly reminder buat encik bakal husband :-p)

p/s: Fokus kewangan utama masih tetap pada Tanah Suci, insyaAllah~ ^_^