Sunday, July 15, 2012

.:: Unbelievable Bangkok Part II ::.

Wohooo...lambat sungguh nak update part II ni. Kesnya minggu lepas saya super duper laa bz ngan event IT Week kat kolej. Anyway, alhamdulillah semua berjalan lancar dan hari ni baru laa ada masa nak update hal-ehwal holiday kat Bangkok hari tu..ahaks!~ Maaf yer, buat yg setia menanti.. I tak berniat nak main2 kan hati u all..wkakakaka!! =)) *mood sengal ala2 selebriti*

Ok, jom sambung pasal hari kedua kat Bangkok. Hari kedua ni kami berlima dah ada tentatif awal2 lagi since kami dah ambik pakej dgn tourist guide utk bawak jalan2 one whole day. Ke mana? Mula2 di pagi hari, kami dah dibawa ke Maeklong Train Market yang fames itu.. Bagi yg tak tahu, market di Maeklong ni terletak kat landasan keretapi & peniaga2 kat situ tiap2 kali kalau train lalu, akan clearkan kawasan landasan & once train dah habis lalu, landasan tu digunakan balik utk ruang berniaga ibarat cam tak der apa2 pun yg berlaku..hehehehhe.. Itulah keunikan Maeklong Train Market yer adik-adik.. :)) Kalau nak info lanjut, silalah google & tgk video kat YouTube pasal Maeklong ni.. ;-)

 ~ 10 minit sblm tren lalu, org ramai still jual-beli seperti biasa ~

~ Saat2 tren lalu.. Pic credits to: Kak Jah ~

Lepas settle visit Maeklong, kami berlima pergi pulak ke Damnoen Saduak Floating Market. Tp sblm tu kami ada singgah kejap kat satu wat ni, malangnya I tak ingat laa pulak nama wat tu.. :)) Takper, kita teruskan jer laa stori pasal floating market ni jer ok..ahaks!~ Orite, Damnoen Saduak Floating Market ni adalah pasar terapung yang paling fames kat Thailand sebenarnya. Kat Thailand ni, ada beratus-ratus floating market tp Damnoen Saduak di yang paling top & jadi tarikan tourist. Cumanya, barang-barang kat sini mahal dari biasa..biasalaa tempat pelancongan kan.. ;-) Anyway, kami ronda2 area market ni dgn bot & sungai yg kami lalu adalah Sungai Mekong. Ehems, belajar Geografi sket. Form 2 dulu ada belajar kan pasal sungai2 ni? :))

~ Jom naik bot! ~

~ Beg2 di floating market ~

~ Singgah kat Coconut Sugar Farm ~

Kami jugak sempat ronda2 area perkampungan tepi sungai kat sini. Unik. That's the right word.. ;-) Oh ya, lupa nak cakap yg area floating market & perkampungan ni pernah masuk movie James Bond & Bangkok Dangerous yer.. ;-)

~ Ronda area perkampungan ~

Settle jalan2 kat floating market, kami balik semula ke bandar Bangkok & makan tengah hari pulak kat Touch Cafe. Sampai sana semua dah lapar gila2 & Cik Wanie pun menunjukkan kepakaran memasak tom yam. Nyum nyum~ Overall, memang kenyang & puas hati.. ^_^

~ Tom Yam air tangan Cik Wanie ~

~ Our lunch! ~

Lepas lunch, bermulalah pulak perjalanan kami ke Channel 7 utk tgk Muay Thai!~ Hoo yeah!! :)) Percayalah, kami masuk tv hari tu...wkakakak!! Rasa macam VIP sebab duduk kat seat VIP & masuk/kuar kat laluan boxers.. :-p Oh, silalah jeles!! =))

~ Channel 7 ~

~ Muay Thai boxers ~

Almost 1 hour tgk Muay Thai, kitorang gerak pulak ke Chinatown & naik bot kat Sungai Chao Phraya ke Wat Arun: Temple of the Dawn. Magnificent!~ ^_^

~ Kami di Wat Arun ~

Balik dari Wat Arun, makan2 ringan kat Zam Zam Cafe. Tourist guide kami, Anwar belanja makan sate daging & meatball yg super duper sedap!! Hohohoho... TT____TT Sampai skrang teringat2 rasa yg super delicious itu..

 ~ Sate daging ~

~ Meatballs ~

Itulah penutupnya tour kami dengan tourist guide. Then kami berlima balik hotel & jalan2 pulak area PatPong Night Market yg tak jauh sgt dgn hotel.. Apa yg ada kat night market ni? Wakakkka!!~ Macam-macam ada!~ :-p Shows pun banyak! Tp yang tak kuat iman, silalah jgn ke sini yer.. =))

 ~ Barang2 di PatPong Night market ~

~ Welcome to PatPong Night Bazaar ~

Alhamdulillah...settle sudah aktiviti kami hari ke-2 di Bangkok.. Nanti2 saya sambung Part III pulak ok.. Mau ke kelas dulu nih...daaaaa!!~ ^_^

p/s: Sengih sorang2 teringat silap naik turun escalator MRT..hahahahhaha!! =))

2 comments:

Dr Singa said...

salam Cik Safra...

tourist guide yang ke Meakling Market tu.. masih adakah contact numbernya..
boleh saya dapatkan contact numbernya?

izat_ttdi@yahoo.com

Libra Dolce said...

Wsalam..

Ni fbnya.. Nama Anwar.. :)

https://www.facebook.com/toucha.anwar?ref=ts&fref=ts

Harap membantu.. Tq.