Sunday, November 25, 2012

"To educate"


Masa saya darjah 4, ustazah saya, Ustazah Rashidah pernah nasihat saya & kawan-kawan sekelas saya.

"Kalau minat mengajar, jangan jadi cikgu. Tapi jadi pensyarah."

Hehehe.. Itu teori dulu2. Sekarang saya rasa tak ada beza pun jadi cikgu atau pensyarah, beban kerja sama sahaja. Tapi secara jujur, saya respect pada mereka yang jadi cikgu sebab bukan senang nak mendidik mereka yang bawah umur untuk berjaya ke peringkat lepas sekolah. Hanya yang betul-betul penyabar saja boleh jadi cikgu, especially yang mengajar sekolah rendah. Dan kalau bukan kerana cikgu2 saya di sekolah rendah & menengah dulu, saya takkan jadi seperti sekarang. ^_^ Terima kasih cikgu2 semua!

Saya memilih bidang pendidikan bukan kerana suka-suka. Tapi kerana saya minat mengajar & suka share ilmu yg saya ada. Instead of being labelled as a lecturer, I prefer to be labelled as an educator. :-) Tak semua orang mampu jadi pendidik yang baik. Dan saya pun masih belajar untuk jadi seorang pendidik. Sometimes, tiap2 hari datang ofis terlupa tujuan sebenar bekerja. Huhuhuh... Yer, manusia mudah lupa. Perlu muhasabah diri banyak2 lagi.. TT______TT

Dan jangan lupa, jadi ibu atau bapa pun adalah seorang pendidik. ^_^

p/s: "If you give me rice, I’ll eat today; if you teach me how to grow rice, I’ll eat every day." - Mahatma Gandhi

Thursday, November 22, 2012

Yes, I'm a vacationer :)




In shaa Allah Januari 2013..
^_^
Motivasi awal tahun.

p/s: Definitely me. A vacationer.. :-)

Monday, November 12, 2012

Choose To Be Healthy :-)

Hari tu saya ada post status di FB tentang pendapat saya yang orang chubby akan jadi gorgeous bila kurus dengan tiba-tiba, jauh lagi gorgeous dari yang semulajadi kurus. Mungkin sebab kita selalu tgk org yg kurus, jadi kalau dia stay kurus pun kita rasa biasa jer.. Tapi kalau dengan org chubby, bila tiba-tiba kurus adalah.. WOW! ;-) Sama la jugak kot kalau dari org kurus, tetiba jadi chubby sikit pun akan jadi WOW jugak..hahahah!! Oh yer, buat kawan2 saya yg lama tak jumpa saya, sy mmg dah chubby sket skrang ni..nak banding ngan dulu..oh no saya sudah tidak kurus kering lagi...heheheheh...

Saya dari dulu suka tgk The Biggest Loser. Kiranya untuk motivasi diri jugak sebenarnya, supaya maintain fit. Orang kurus tak semestinya sihat, especially kalau yang tak pernah exercise..huhuhu.. In fact skrang pun saya sangat takut kalau2 berat badan tiba-tiba naik mendadak lebih dari BMI. Jadi, makan pun kena beringat..especially bagi saya yang memang gila makan fast food nih.. -_-

By the way, ini gambar-gambar K-Pop idols yang satu ketika dulu sgt laa chubby & bertukar jadi super gorgeous after losing weights. My favourite, of course lahhh Encik TOP!!~ ^_^


~ Ryeowook (Super Junior) Dulu ~

~ Ryeowook Sekarang ~

----------------------------------------------------------------

 ~ Changmin (2AM) Dulu ~

~ Changmin Sekarang ~
 
----------------------------------------------------------------
Last but not least...my lovely TOP~ :-p

 ~ TOP (Big Bang) Dulu ~

~ TOP Sekarang ~

Wohohohoho...super hotness!~ *_* Ok, sesapa yang terasa nak turun berat badan secara sihat..silalah guna tools ni yer:

1. Calculate BMI kat sini: http://www.freedieting.com/tools/bmi_calculator.htm

2. Calculate calorie harian yang anda perlukan & target berat badan yg anda nak: http://caloriecount.about.com/cc/calories-goal.php

3. Check kalori utk setiap makanan: http://kelabdiet.motionforum.net/t5-senarai-kalori-makanan

4. Kawal pemakanan & exercise secara sihat!!

5. See the end-result.

Selamat mencuba & good luck yer!~ ^_^

p/s: "He who has health, has hope; and he who has hope, has everything." - Arabian Proverb

Saturday, November 10, 2012

Merepek V


Semalam mimpi encik ini.. Gara2 menonton Running Man smlm..

Encik bawak kereta dgn machonya. Dan saya si sebelah.

Bahagiaaaaa!~

I think I love you lah, encik! Ahaks!~

XD XD XD

p/s: Catch me! ;-)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, November 5, 2012

Uhuks~


TT_____TT

p/s: Good luck to all SPM 2012 candidates!~ ^_^

Friday, November 2, 2012

Hingga hujung nyawa..

Dah bulan November. :-)

Seminggu dua ni agak melancholy. Sejak dpt tahu pemergian anak saudara sepupu saya yg kemalangan di Sg.Yu pada sehari sblm Aidiladha, saya rasa agak blur sebenarnya. Banyak benda bermain di fikiran. Teringat kali terakhir berjumpa allahyarham di airport P.Chepa semasa kami sekeluarga ingin menunaikan umrah. Jumpa pun kebetulan, dan dia menegur kami sekeluarga. Seorang yang sangat baik. :-) Dan berani sy mengatakan allahyarham seorang anak lelaki yg baik buat kedua2 ibubapanya. Di usia yg sgt muda, 22 tahun, sudah banyak dia berjasa dlm keluarga.

Pagi td menziarah keluarga allahyarham, alhamdulillah kekuatan masih utuh dlm diri mereka. Redha adalah kunci kekuatan. :-) Subhanallah..

Saya x rapat dgn allahyarham, tp saya ada kenangan tersendiri dgnnya. Masih teringat semasa majlis mkn mlm di Hotel Renaissance 3 tahun dulu, allahyarham yg serve makanan utk meja kami. Yer, di usia yg sgt muda dah pandai berdikari, cari duit sendiri. Sehinggalah ke hujung hayatnya, sangat murah rezeki Semoga Allah menempatkannya di kalangan org2 yg beriman.. Amin.. ^_^

Al-Fatihah..

p/s: Segala di dunia adalah pinjaman dariNya..

Published with Blogger-droid v2.0.9