Tuesday, June 10, 2014

A Self-Discovery Trip

~ Me at Park Royal Penang ~

On last weekend (6-8 June), my family and I went for a short trip to a special place in northern peninsular. A place where we learned about life in younger years. A place that is so dear to me. We went to Penang and Kulim and we had found ourselves being reminiscing about the good old days. To those who didn't know, yes I was born in Penang and been raised up in Kulim. We stayed in Kulim for 20 years before we moved to Kota Bharu in 2004.

The last time I went to Kulim was 3 years ago. There was a mission for that particular visit and it was to discuss my wedding reception at that time. However, Allah had set a better plan for me in which the wedding was called off, and I remain as who I am today. ^_^ Well, some things are better left unexplained so I won't be furthering the details and reasons on why it happened. But yes, some pieces of memories and loves were left there.

Since the incident, I tried to avoid to visit Kulim & Penang. But somehow, I really miss these two places. Alhamdulillah, by some chances and a short planning, my family and I decided to go to Penang & Kulim. And if you're wondering how I reacted to this planned trip, honestly I was quite nervous but I knew I would overcome the fear by Allah's will. ^_^ I have decided to create new memories with my family & friends and thus my heart would be more content. ^_^ Once again, Allah gave me a second chance to reorganize everything even though I had to pick up the pieces right from the start. The loves of Allah, my family and friends are far greater than any fears that had been lingering in my mind. He knows me the best. Subhanallah.. Thank you Allah. ^_^

So unexpectedly, this trip has become a self-discovery trip for me. There were lots of circumstances during this trip that triggered my mind to become more positive and stronger than before. I was amazed to see that some things were changed for good and some were still the same. ^_^ And I was so touched to witness how fast the time has flown. It was a great feeling to see some familiar faces in younger years in which now they look quite different.

Yes, this is part of a growing up process. ^_^

We learn to let go the things that were beyond our control and we choose to move on.

I used to remember how my family and I spent our weekends at Park Royal Penang.

I used to remember how frequent we went to Penang to do some shopping. :))

I used to remember this, that, those bla bla... Hehehe... Cliche isn't it?

But whatever it is, I feel grateful for everything. ^_^ Memories remain. But life must goes on. Hoping Allah will decide the best for all of us, insyaAllah.. Keep on praying!

p/s: I choose to carry on. ^_^

Thursday, June 5, 2014

:: Seoul For Soul Final Part ::

Akhirnya, saya akan kongsikan pengalaman dua hari terakhir percutian saya & Abah ke Seoul untuk entri kali ini. Bagi yang belum membaca aktiviti-aktiviti kami hari pertama & kedua, boleh rujuk sini: Part I dan Part II. ^_^

Pada hari ke-3, aktiviti kami yang utama adalah ke Everland Theme Park yang terletak luar dari bandar Seoul. Jadi sejak awal pagi, buat persediaan awal dengan beli set Wild Shrimp Burger di Lotteria sebagai bekal kami di sana. Dari Sinchon, kami ke Gangnam untuk menaiki bas ke Everland.

~ Abah & saya di Gangnam ~

Bas yang kami naik bernombor 5002 & perjalanan mengambil masa hampir sejam. Ok, nak komplen sket. Pemandu-pemandu bas di Seoul adalah sangat ganas!! Ingatkan di Malaysia saja, rupanya sangkaan saya meleset. TT____TT Rasanya pemandu-pemandu bas & teksi di Seoul tak suka brek kalau di selekoh. Maka kami penumpang ni terhuyung-hayang macam lalang. :)) Apapun, pengalaman kan? Hehehe.. 

Ok, sebaik tiba di terminal berhampiran Everland, kami naik pula shuttle bus ke Everland. Shuttle bus sekejap saja, dalam 10-15 minit. Maka tibalah di Everland, yang kalau tak silap saya taman tema terbesar di Korea Selatan.

 ~ Everland Resort Guide ~

~ Selfie lepas masuk entrance Everland :-p ~

Di Everland ketika itu tengah ada Rose Festival, jadi target saya hari tu adalah untuk bergambar dengan ros sebanyak yang boleh.. Hehe.. Bulan April lepas pula Tulip Festival. Jadi mungkin lepas-lepas ni, akan ada festival yang lain pula. ^_^

Since Everland adalah taman tema, jadi ada banyak rides yang boleh dicuba. Tapi kerana saya bersama Abah saya, maka saya ambil keputusan untuk ronda-ronda saja, tgk performance & naik rides yang biasa-biasa macam cable car. ^_^ Sambil-sambil tu tangkap gambar dengan sepuas hatinya. Hehehe...

 ~ Abah & saya naik human sky ~

Bagi yang ingin tahu, untuk memudahkan pengunjung Muslim, Everland ada sediakan surau/prayer room di sebelah Mystery Mansion di European Adventure. Cumanya surau ini campur lelaki & perempuan, jadi kena pandai-pandai take turn utk solat. ^_^

 ~ Surau di Everland ~

Usai solat, saya & Abah teruskan ronda-ronda di Everland yang sangat luas ni. Kami sempat naik train rides mengelilingi Miffy's Garden yang warna-warni ni.

 ~ Miffy's Garden of Delight ~

Kemudian, kami terus pula berjalan ke Rose Garden. Seperti namanya, memang penuh dengan bunga ros pelbagai spesis & warna. So, sini memang best untuk snap gambar. ^_^

~ Saya & ros kesukaan ^_^ ~

Lepas selesai rehat-rehat di Rose Garden, saya & Abah naik cable car menghampiri main entrance. Memandangkan masih ada masa, kami menonton K-Pop Hologram Big Bang. Hehehe.. Best! ^_^ 

~ K-Pop Hologram ~

Separuh hari di Everland, akhirnya pukul 4.30 petang kami berangkat pulang ke bandar Seoul. Destinasi shopping terakhir kami ialah di Dongdaemun. Di sini, boleh shopping macam-macam souvenir seperti t-shirt, keychain, bookmark etc. Tour guide kami, Zul bawa kami ke satu kedai ahjumma yang memang banyak bagi diskaun & free gift. So, memang best shopping. ^_^

 ~ Di Dongdaemun Market ~

~ Kedai ahjumma yang best! ^_^ ~

Usai shopping, kami pulang ke hostel & makan malam di restoran hari pertama dahulu. Seperti sebelum ini, nasi goreng seafood menjadi menu. Hehehe.. Lepas dinner, balik ke hostel packing barang & tidur. Keesokannya, seawal pukul 6 pagi kami bertolak ke Incheon International Airport dan tepat pukul 9.30 berangkat pulang ke tanah air.. Flight ke KB pula pukul 10.30 malam. Maka selesailah sudah percutian saya & Abah ke Seoul selama 4 hari 3 malam. ^_^

Banyak pengalaman baru saya dapati dengan percutian ini. Bersyukur kepada Allah kerana bagi saya peluang untuk bercuti dengan Ayahanda. Terima kasih buat Zul & pihak Jom Backpacker atas segala usaha & penat lelah.. Seronok juga sebab dapat kenal kawan-kawan baru.. Semoga ukhuwah kita berkekalan hingga bila-bila, insyaAllah..

p/s: "We travel, some of us forever, to seek other states, other lives, other souls. " - Anais Nin

Wednesday, June 4, 2014

:: Seoul For Soul Part II ::

Sambungan daripada Part I yang lepas. :)

Hari ke-2 saya & Abah di Seoul, kami bertolak ke Pulau Nami bersama rakan-rakan yang lain. Dari hostel, kami ke Yongsan Station & menaiki tren ITX ke Gapyeong selama sejam. Jadi sepanjang dalam tren, sempat tengok pemandangan luar bandar yang menyejuk hati.. Cuba sehabis baik utk tak nak terlelap dalam tren sbb nak tgk view..hehehe.. ^_^

~ View dari dalam tren ITX ~

Sebaik tiba di stesen Gapyeong, naik teksi ke jeti. Dari jeti, kami naik feri ke Pulau Nami. Buat yg tak tahu, Pulau Nami ni sebenarnya pulau yang terbentuk di tengah-tengah sungai Han dan ada sejarahnya sendiri. Silalah google utk maklumat lanjut. :)) Dan Pulau Nami ni jadi benar-benar terkenal sejak penggambaran drama Winter Sonata. ^_^

~ Feri tiba di Pulau Nami ~

View di Pulau Nami memang cantik, rasa sejuk sangat hati..hihihi.. Satu pulau ni penuh dengan pokok-pokok tinggi saujana mata memandang.. Kalau tak silap encik Google cakap pokok-pokok kat Nami Island ni terdiri daripada pokok mulberry, poplar & chestnut..hehehe.. :-p

Sampai saja di Pulau Nami, kami terus lunch di kafe. Menu hari itu adalah nasi goncang. ^_^ Apa itu nasi goncang? Ia sebenarnya nasi + telur mata + tuna yang diletakkan dalam bekas aluminium panas. Jadi sblm goncang kena pakai sarung tangan. ;-) Lepas goncang-goncang, maka sebatilah semua bahan-bahan & menjadikan nasi tu best! Hehehe... Sedap! Saya suka!

 ~ Nasi sebelum goncang ~

~ Nasi selepas goncang ^_^ ~

Lepas lunch, baru best dapat jalan-jalan. Tapi sebelum tu, kami solat di bahagian atas Book Cafe / Nami Island Library. Usai solat saya & rakan-rakan ronda-ronda di sekitar pulau & tangkap gambar dengan seronoknya..hehehe.. ^_^

 ~ Saya & pokok-pokok ~

~ Nice view ^_^ ~

Spend masa hampir 3 jam di Pulau Nami, kami kemudian bergerak pulang ke bandar Seoul. Destinasi berikutnya adalah ke Insadong yang merupakan salah satu kawasan seni & kebudayaan yang terkenal di kalangan pelancong. Di sini, kami shopping sikit & jalan-jalan menghayati keunikan Insadong.. ^_^

 ~ Lelaki ini main alat muzik yang unik ~

~ Bubble performance ~

Selepas Insadong, kami ke destinasi terakhir utk hari ke-2 kami iaitu ke Itaewon. Itaewon terkenal di kalangan pelancong luar negara sebab ada banyak kedai-kedai makan negara asing, terutamanya bagi mereka yang mencari makanan halal. Di Itaewonlah terletaknya Seoul Central Mosque yang berada betul-betul di puncak bukit. Kami sempat solat di sini selepas makan malam di restoran Pak India. ^_^

 ~ Abah di hadapan restoran Pak India ~

~ Masjid Itaewon ~

Masih teringat saat-saat sampai Itaewon station, perjalanan jalan kaki mendaki bukit utk ke restoran & masjid memang sangat mencabar!! :)) Itaewon kawasan berbukit, jadi bersedialah untuk semput (especially yang jarang exercise)..hehehhe.. Tapi apapun, semua keletihan hilang sebaik tiba di restoran sebab makan nasi briyani & selepas terlihat keindahan masjid.. ^_^ Semoga syiar Islam terus berkembang di bumi Korea, ameeen...insyaAllah..

Selesai menziarahi Itaewon, kami pulang ke hostel berehat untuk hari ke-3 di Seoul. Aktiviti hari ke-3 kami ialah ke Everland, yang insyaAllah akan saya kongsi di entri yang akan datang.. ^_^

p/s: Al-Fatihah buat arwah ayah Azimah Saad yang meninggalkan kita pada 5.20 pagi (4 Jun) tadi. Semoga allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.. Buat Jimah & sekeluarga, salam takziah & semoga tabah dengan ujian ini.. Dari DIA kita datang, kepadaNYA kita kembali...

Monday, June 2, 2014

:: Seoul For Soul Part I ::

Alhamdulillah 26-29 Mei lepas, saya & ayahanda berkesempatan menjejakkan kaki di bumi Seoul walaupun hanya sekejap. Kalau mengikut perancangan asal, saya sepatutnya pergi bersama adik saya, tapi Allah adalah sebaik-baik perancang. Dia tentukan Abah sebagai teman saya sepanjang di sana.. ^_^

Kami bertolak dari KB ke KLIA2 pada malam 25hb. KLIA2 memang sgt luas! Memusing-musing jugak cari jalan ke Tune Hotel, tapi alhamdulillah jumpa jugak laluan sambungan ke hotel di Level L1M. ^_^ Saya dapat info ni daripada blog "A Traveller's Note" yang pernah juga mencari Tune Hotel KLIA2. So tq banyak-banyak! Jasamu dikenang.. ^_^

~ Bilik kami di Tune Hotel KLIA2 ~

Bilik di Tune Hotel KLIA2 ni jauh lagi selesa daripada Tune Hotel LCCT. Lebih luas & kemas. So, thumbs up! ^_^ Tak sempat pun tidur lama, sebab kami check-in hotel pukul 12 pagi, pukul 5 pagi dah perlu ke Departure Counters utk check-in luggage. Tapi apapun, dpt tidur lena di hotel ni..hehehe..

Pukul 5 pagi 26hb, bertemu dgn trip organizers daripada Jom Backpacker, Halim & Zul. Lepas settle check-in beg, terus ke Departure Hall & solat subuh di sana. Breakfast utk alas perut di Dunkin Donuts & pukul 7.30 dah masuk flight. First time saya naik Air Asia X. ^_^ Susunan seat utk penumpang biasa ialah 3-4-3. Pukul 8 lebih, flight berlepas. So, we're off to Seoul.. ^_^

Perjalanan selama 6 jam 20 minit. Sempat makan nasi lemak Pak Nasser seperti biasa utk travel jauh..hehe.. Dan alhamdulillah tiba di Incheon International Airport pukul 3.20 waktu tempatan. Beza masa dgn Malaysia adalah 1 jam. Jadi kalau ikut waktu Malaysia adalah pukul 2.20 pm. ^_^

Dari Incheon, kami naik tren AREX ke bandar Seoul dan transit train ke Sinchon. Perjalanan mengambil masa lebih sejam, dan check-in di hostel Shinchon.

~ Shin Chon Hostel ~

Hostel yang provide bilik yang selesa. Kami suka! ^_^ Tambahan pulak hostel ni ada sediakan kitchen, so boleh prepare breakfast sendiri.. 

Lepas check-in & solat, rehat2 kejap & kami jalan-jalan area ni utk cari air mineral di 7 Eleven. Orang-orang sini ramah dan boleh speaking basic English. So tak ada masalah komunikasi. ^_^ 

Dalam pukul 8.30 malam, kami berjalan ke restoran utk makan malam. Menu malam tu adalah nasi goreng seafood. Cukup utk refill energy utk malam tu..hehehe.. ^_^

~ Nasi goreng seafood ~

Settle dinner, kami bertolak dengan train ke Myeongdong - salah satu destinasi utk shopping souvenirs, alat2 kosmetik, baju etc. So spend masa di sini dalam sejam.

  
~ Laluan tren line hijau ~

~ Myeongdong ~

Lepas shopping, balik ke hostel & tido utk recharge energy utk esok. Hari ke-2 kami ke Pulau Nami yang famous kerana Winter Sonata. InsyaAllah next entry saya akan cerita tentang hari ke-2 kami di Seoul. ^_^

p/s: "Wherever you go, go with all your heart." - Confucius