Sunday, December 20, 2015

Tak semua...

Ada ketikanya, tak semua benda yang kita harapkan kita boleh dapat.. Dalam proses pembelajaran dalam hidup ni, ada ketikanya kita perlu korbankan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu.. Dan tak semua benda yang telah kita rangka dalam hidup dapat berjalan lancar sentiasa.. Sebab apa? Sebab hidup di dunia ni dikawal oleh Allah.. Kita hanya mampu berusaha.. :)

Tak semestinya bekerja keras akan selalu mendatangkan hasil. Tapi kalau kita redha dengan apa jua yang Allah dah tetapkan terjadi pada kita, insyaAllah kita akan dapat lihat hikmahnya dari perspektif yang tak terlintas pun di fikiran sebelum ini. Ya, kita hambaNya yang sangat lemah. Selalu kita lihat dunia berdasarkan perspektif kita saja. Sampai masanya, kita akan dapat rasa & lihat dari perspektif lain pula. Hidup ni macam roda. Tak semestinya sentiasa di atas.. Cliche, tapi itulah realitinya..

Ada baiknya kita diuji di kala kita tidak bersedia. Sekurang-kurangnya dapat membuatkan diri menjadi lebih fleksibel & open to other opportunities.. Kadang-kadang kita rasa dah cukup bersedia, tapi sebenarnya tidak. Jadi, bagus untuk mematangkan diri. InsyaAllah.. ^_^

Teruskan berusaha walaupun kita masih tidak tahu bagaimana pengakhirannya. Allah lebih tahu apa yang telah kita usahakan & insyaAllah Dia akan tunjukkan jalan untuk mempermudahkan segala urusan.. ^_^

Oh lupa, saya pernah cakap dahulu. Kadang-kadang, kita perlu melompat untuk mendapatkan sesuatu walaupun kita tahu akan risikonya.. ;-)

Maka, marilah kita melompat!! :))

p/s: Kentalkan semangat!!


No comments: